Kahramanmaraş Valiliği
Kahramanmaraş Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Kahramanmaraş Valiliği
Kahramanmaraş Valiliği

ELEKTRONİK BETON İZLEME SİSTEMİ (EBİS) SEMİNERİ DÜZENLENDİ

26 Aralik 2018
ELEKTRONİK BETON İZLEME SİSTEMİ (EBİS) SEMİNERİ DÜZENLENDİ
ELEKTRONİK BETON İZLEME SİSTEMİ (EBİS) SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Müdürlüğümüz tarafından Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Yapı Denetim, Laboratuvar ve Beton kuruluşlarına Elektronik Beton izleme Sistemi (EBİS) hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.

25 Aralık 2018 tarihi itibarıyla 81 ilde Elektronik Beton İzleme Sistemi uygulanmaya başladı. Elektronik Beton İzleme Sistemi Projesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının denetim konusundaki bilgi birikimi ve Savunma Sanayi Başkanlığı (Aselsannet)’nın izleme ve güvenlik konularındaki tecrübesi birleştirilerek, yapılarda kullanılan betonun denetiminin daha sağlıklı ve güvenilir olarak yapılması hedeflenmektedir. Böylece Ülkemiz adına kaliteli ve yaşanabilir marka şehirler oluşturma hedefine bir adım daha yaklaşılarak, vatandaşlara depremlere karşı daha güvenli yapılarda yaşama imkânı sağlanacaktır.

Aralık 2018 tarihinden sonra beton dökümü yapılacak inşaatlarda kullanılan betonun kalitesini elektronik ortamda takip etme imkânı sağlayan sistem ile vatandaşın inşaatlarda kullanılan betonun kalitesi ile ilgili herhangi bir tereddüdü kalmayacak. Uygulamada; İnşaata dökülen betondan alınan numunelere çipler yerleştirilecek. Çipler sayesinde betonun kırımının ne zaman yapıldığı, hangi kalitede döküm yapıldığı, hangi mühendis tarafından kontrol edildiği, hangi laboratuvarda beton kalitesi denetimi yapıldığı elektronik ortamda kayıt altına alınacak.

Uygulamada Aselsannet’in Sağlayacağı Hizmetler Nelerdir?

1. Beton numunelerinin kimliklendirilmesi aşamasında kullanılacak olan UHF RFID  etiketlerin tamamı hizmet süresince Savunma Sanayi Başkanlığı (Aselsannet) vasıtasıyla sağlanacak.        

2. Beton numuneleri alım süreçlerinde kullanılmak üzere laboratuvar firmalarınca kullanılacak olan RFID el terminalleri ile kırım cihazı ve kırım cihazı üzerinde bulunan RFID okuyucular, Savunma Sanayi Başkanlığı (Aselsannet) vasıtasıyla temin edilecek.                                                                

3. Laboratuvarların EBİS ile ilgili her türlü soru, görüş ve bilgi talepleri ile arıza aktarımlarını sağlayabilmeleri amacı ile çağrı merkezi hizmeti sağlanacak.                                                                       

4. Beton izleme sistemi denetçilere, yetkili yapı denetim ve laboratuvar firmalarına yönelik olarak, sistemin tanıtımını konu alacak bir eğitim verilecek.                                                       

5. Gerektiğinde Yapı Denetim Sistemi Uygulama yazılımının Bakım, İyileştirme ve Geliştirme işi konusunda destek verilecek.

Şantiyede Beton Numunesi Nasıl Alınacak?                                                                          

1. Sahada dökülecek betondan numuneler alınır.

https://www.insaport.com/wp-content/uploads/2018/10/beton-numune-al%C4%B1m%C4%B11.png

2. Deneyleri yapacak eleman veya laboratuvar denetçisi tarafından RFID etiketler (çipler) beton numunelerinin içine yerleştirilir, sonra mobil uygulama üzerinden beton bilgileri doldurulur ve el terminali  yardımıyla etiketler(çipler) okutulur.                                                 

3. Kontrol elemanı veya yapı denetim kuruluşu tarafından mobil uygulama üzerinden numune şahitliği yapılır.

 

https://www.insaport.com/wp-content/uploads/2018/10/beton-numune-al%C4%B1m%C4%B1.png

4. RFID etiketli (çipli) beton numuneleri sahada 16-72 saat aralığında bekletilir.               

5. 16-72 aralığında bekleyen numuneler sahadan el terminali ile okutularak alınır. 

6. Numuneler el terminali ile okutulduktan sonra laboratuvarın kür havuzuna yerleştirilir.

https://www.insaport.com/wp-content/uploads/2018/10/beton-numune-al%C4%B1m%C4%B13.png

7. 7. gün sonunda beton numunelerinin 3 tanesi çıkarılacak, RFID okuması ile doğrulama yapıldıktan sonra kırılacak ve test sonuçları Merkezi Yazılıma gönderilecek.                   

8. 28. gün sonunda beton numunelerinin kalan 3 tanesi çıkarılacak, RFID okuması ile doğrulama yapıldıktan sonra kırılacak ve test sonuçları Merkezi Yazılıma gönderilecek.

https://www.insaport.com/wp-content/uploads/2018/10/beton-numune-al%C4%B1m%C4%B14.png

 

Beton Kırıcı ve Mobil Uygulama Aselsannet Yapımı

https://www.insaport.com/wp-content/uploads/2018/10/43056154_10156598863723326_241896393516515328_n.jpg

Projede kullanılacak Beton presleri Aselsannet tarafından özel olarak üretilmiş olup, içerisinde RFID okuyucular, görüntü kameraları, güç kaynağı ve kalibrasyona müdahaleyi önleyen bir anahtar kilit sistemi yer almaktadır.

https://www.insaport.com/wp-content/uploads/2018/10/mobil-uygulama.png

Yine Aselsannet tarafından mobil bir EBİS uygulaması yazılmış olup, tablet ve telefonlar üzerinden bağlanılabilecektir. Uygulama  android veya apple marketlerden ücretsiz indirilerek kişiye özel kullanıcı adı ve şifre ile kullanılabilecektir. Mobil uygulama üzerinden numune alma, numune şahitliği, şantiye çıkışı ve kürleme işlemleri gerçekleştirilecektir. Bu sistem ile numune alma sürecine ilişkin konum, saat ve rapor bilgileri ile deney yapan ve numune alımına şahitlik eden kişi bilgileri elektronik ortamda tutulmakta olup, ülke geneli, il, ilçe, laboratuvar  veya yapı bazlı denetlenebilmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı web üzerinden, laboratuvar kullanıcılarına ve il müdürlüklerine sağlanacak roller ile Elektronik ortamda beton numuneleri anlık izleyebilecektir.

Facebook’ta Paylaş Twitter’da Paylaş Google Plus’da Paylaş Yazdır